top of page
Health center (7).JPG

Verloskamer verbouwing Gunjur 2022

In 2022, we realized our first major construction project as a charity in Gambia: The renovation and expansion of the delivery room in Gunjur health center.

This was possible thanks to the support of numerous private individuals and the Province of Antwerp.

Read about this project below.

Antenatal (4).JPG
Antenatal (2).JPG
Antenatal (3).JPG

Gunjur health center is een klein dorpje in de Kombo South Region in Gambia. Eigenlijk is dat ook het dorpje waar het allemaal is begonnen... Lees: De stichting van Gambiana.

De verloskamer van Gunjur telde 2-3 verlosbedden in een kleine ruimte. In 2014 was dat net voldoende om vrouwen in arbeid een bed te kunnen geven in aanloop naar en tijdens hun bevalling. Jaar na jaar groeide het bevolkingsaantal in Gunjur, waardoor de verloskamer niet meer voldoende beddencapaciteit had voor deze vrouwen. Er werden dan vrouwen op prenatale consultatie gelegd (en dan gebeurde het weleens dat de vrouw daar ook effectief moest bevallen omwille van plaatsgebrek).

Dit project ontstond vanuit de noodzaak tot uitbreiding van beddencapaciteit voor bevallingen. Maar vanuit het werkveld kwamen er nog meer problemen aan het licht, waarmee we wilden helpen: Zo was er ook geen reanimatie tafel voor de pasgeborene aanwezig, geen materiaalkast, geen stromend water, geen toilet, de stopcontacten waren onveilig, er was geen plaats voor een nursing station voor de dienstdoende verloskundige en alle ramen toonden gebreken. Deze zaken zorgden voor infecties, brandgevaar, hygiëne kon moeilijk gerealiseerd worden en in het regenseizoen regende het binnen. Ook koude en insecten vonden hun weg in de verloskamer.

Na verschillende besprekingen met de lokale gezondheidsmedewerkers en <incharge> van het health center gingen we aan de slag.

Tijdens dit project werkten we samen met een vrijwillig constructieteam bestaande uit lokale vrijwilligers. Dit was een aparte maar leuke ervaring! Deze lokale vrijwilligers kregen een vrijwilligersvergoeding voor hun tijd, hulp en energie op het einde van het project. 

Na verschillende offertes van materialen en bouwmedewerkers maakten we een uitgebreid plan op om de verloskamer te vergroten én te renoveren. De meeste pijnpunten werden aangepakt in april en november 2022:

  1. De verloskamer werd vergoot (april): De muren tussen de huidige verloskamer, hal en vroegere kraamafdeling werden gesloopt, waardoor we één grote ruimte kregen. Op deze manier konden we 5 kleine aparte ruimtes maken (voor 5 verlosbedden), en in het midden was er ruimte voor een bureau voor de dienstdoende verloskundige.

  2. Er werd een basis reanimatietafel geïnstalleerd (april) met 2 verwarmingslampen, suctie, zuurstof, 2 verzorgingskussens en een weegschaal.

  3. De elektriciteit werd volledig herdaan (april), waardoor de licht en ventilatoren opnieuw goed werken. Er werden ook extra (veilige) stopcontacten geplaatst. Nu zijn er ook stopcontacten aanwezig in elke aparte verlosruimte en ter hoogte van de reanimatietafel.

  4. Er werd een badkamer geïnstalleerd (april) met nieuwe douche, nieuw toilet en nieuwe wastafel.

  5. Alle ramen werden vervangen (november) door glazen zonwerende ramen die men naar keuze kan openzetten of sluiten. Zowel de ramen van de verloskamer als die van de prenatale consultatieruimte werden vervangen.

  6. De verloskamer werd geschilderd en de badkamer in de verloskamer werd betegeld (april).

  7. De materiaalkast werd nog niet gerealiseerd, omwille van budget tekorten. U kan een gift doneren op onze projectrekening BE86 9734 1646 1450. Wanneer het nodige bedrag bereikt is, zal dit punt alsnog worden uitgevoerd.

Scrol door naar hieronder het beeldmateriaal van VOOR, TIJDENS en NA het project.

Gunjur health center poort.JPG
DSCN2507.JPG
HC.JPG
Bord (4).jpeg
VK renovatieproject met logo (2).jpeg

In this video you can see images of the delivery room BEFORE the start of the project.

Below you will see photos of DURING the works. You will find more photoshere.

VK renovatieproject met logo (1).jpeg

Afbraak grote tussenmuren

Constructie

VK renovatieproject met logo (2).jpg

Ontspannen

Plezier

VK renovatieproject met logo (35).jpg

Opbouw kleine tussenmuren

Reconstructie

VK renovatieproject met logo (37).jpg

Badkamer

Loodgieterij

VK renovatieproject met logo (14).jpg

Afwerking

Schilderwerken

Below you will see photos of during/after the work on the windows. You will find more photoshere.

Ramen VK logo (3).jpeg
Ramen NA (logo) (2).jpeg

In this video you can see images of the renovated delivery room.

Realization of delivery room project

bottom of page